AREADAG 2018

Zaterdag 24 maart 2018 vindt in het Maastheater in Rotterdam de Areadag van Zonta Nederland plaats. Dan komen alle Nederlandse Zontians samen voor de jaarvergadering en voor een inspirerende dag vol ontmoetingen, sprekers, sessies en ontspanning. Dit jaar is het thema vrouwen en politiek onder de titel LISTEN TO US.

De Areadag 2018 wordt georganiseerd door de Rotterdamse Zontians van Zonta Club Rotterdam en Zonta aan de Maas.

 

100 jaar passief kiesrecht – Vrouwen en politiek

De Areadag 2018 staat in het teken van vrouwen en politiek want in 2018 is het 100 jaar geleden dat, dankzij het in 1917 ingevoerde passief kiesrecht voor zowel vrouwen als mannen, de eerste vrouw zitting neemt in de Tweede Kamer. Deze vrouw is de Rotterdamse onderwijzeres en politica Suze Groeneweg.

In 1919 wordt het actief kiesrecht voor vrouwen aangenomen. De eerste vrouw die in Nederland van het actieve stemrecht gebruik maakt is Maria Elisabeth (Elise) Spauwen-Schrijnemakers. Als echtgenote van burgemeester Hubert Spauwen van de gemeente Gronsveld (Limburg) brengt zij op zaterdag 15 mei 1920 bij de gemeenteraadsverkiezingen van Gronsveld als eerste vrouw haar stem uit. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1922 kunnen voor het eerst alle vrouwen in Nederland gebruikmaken van het actieve kiesrecht.

 

Vragen ? Contact ?

mail naar [email protected]