Areadag NL 2018

Zaterdag 24 maart 2018 komen in het Maaspodium in Rotterdam  alle Nederlandse Zontians samen voor de jaarvergadering en voor een inspirerende dag vol ontmoetingen, sprekers, sessies en ontspanning.

Dit jaar is het thema vrouwen en politiek onder de titel LISTEN TO US. 

De Areadag 2018 wordt georganiseerd door de Rotterdamse Zontians van Zonta Club Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas.

LISTEN TO US

De Areadag vindt in 2018 plaats in Rotterdam omdat het 100 jaar geleden is dat op 3 juli 1918 de Rotterdamse onderwijzeres en politica Suze Groeneweg werd verkozen tot eerste vrouwelijk lid van de Tweede Kamer. Nu 100 jaar later staan we daar in Rotterdam bij stil en is het programma van deze dag volledig gericht op vrouwen, politiek en lobby. Hoe kan ik mijn lokale politiek beïnvloeden? Waarom ben ik een Zontian? Want Zonta onderscheidt zich van andere serviceclubs niet alleen door onze missie, de verbetering van de positie van vrouwen, maar vooral ook door onze persoonlijke betrokkenheid bij deze missie.

Met het programma van deze Areadag hopen we alle Zontians te inspireren en ook praktische tips mee te geven in het behalen van onze doelen door advocacy, fundraising en zichtbaarheid.

Het is tijd! Listen to us

Kijk hieronder de dag terug.

Overigens

Pas in 1919 wordt het actief kiesrecht voor vrouwen aangenomen. De eerste vrouw die in Nederland van het actieve stemrecht gebruik maakt is Maria Elisabeth (Elise) Spauwen-Schrijnemakers. Als echtgenote van burgemeester Hubert Spauwen van de gemeente Gronsveld (Limburg) brengt zij op zaterdag 15 mei 1920 bij de gemeenteraadsverkiezingen van Gronsveld als eerste vrouw haar stem uit. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1922 kunnen voor het eerst alle vrouwen in Nederland gebruikmaken van het actieve kiesrecht.

GOEDE DOEL

In 2019 vieren we als Zonta ons 100-jarig bestaan. Zonta International wil met het oprichten van het Endowment Fundeen vaste basis vormen van 10 miljoen voor belangrijke internationale projecten die niet zo ‘sexy’ zijn voor financiering door crowdfunding en door staten. Het is van groot belang dat we als Nederlandse Zontians hieraan bijdragen. Zo kunnen we een basis leggen om wereldwijd vrouwen en meisjes bij te staan. Het doel van Zonta Nederland is 10.000 euro te kunnen bijdragen. Het is een volgende stap in het bestaan van Zonta en in de hulp aan vrouwen wereldwijd en in de onafhankelijkheid van hypes en vrouwonvriendelijke tradities.

PROGRAMMA

half 10 – inloop
10 uur – start programma
rond 17 uur – borrel
18 uur einde programma

Onze gasten en speciale onderdelen op deze dag zijn:

  • Onze District Governor Gabriele Brübach komt over uit Dortmund en vertelt ons meer over het nieuwe Endowment Fund.
  • Minister Sigrid Kaag spreekt ons toe vanuit een van haar ministeriele reizen.
  • Marry de Gaay Fortman, bestuursvoorzitter Stichting Topvrouwen, komt spreken over lobby, quota en vrouwenzaken op het hoogste niveau.
  • Driegesprek over het lobbyen voor vrouwen-onderwerpen in de politiek, met lobbyist Edward Figee, Gedeputeerde Jeannette Baljeu en de jongere VN vertegenwoordiger Jahkini Bisselink. Het gesprek staat onder leiding van Janke van der Zaag van Zonta Rotterdam aan de Maas.
  • De dag wordt opgefrist met theatrale snacks van jong Rotterdams talent, zoals Amanda Payne en spoken word artiest Mariana Hirschfeld.
  • En waarvan leer je nou het meest? Inderdaad van je fouten en zeker ook van die van anderen. In de minireeks Listen & Learn, horen we korte verhalen waarin we leren van andermans valkuilen. We gaan veel leren van Renée Römkens, directeur/bestuurder van Atria en bijzonder hoogleraar Gender based violence aan de Universiteit van Amsterdam, en Marije Cornelisse, directeur UN Women Nederland.
  • Vergadering Zonta Nederland en de uitreiking van de district prijs van de internationale Jane M. Klausman Women in Business Award aan Vivian Simonis onze district winnaar aangedragen door Zonta Arnhem.
  • Het doel van de Areadag is verbinding & versterking van Zonta als zodanig maar ook natuurlijk van onze leden. Via het onderdeel Mix & Match krijgen jullie bijzondere ontmoetingen met mede-Zontians
  • Een ander doel is natuurlijk om nog extra geld op te halen voor onze goede doel. We doen dit met een loterij en markt met mooie producten van Zonta clubs, bijzondere tassen en manden van Penan vrouwen van Borneo en design producten van Return to Sender van Katja Schuurman.