Samen NEE zeggen!

Vrijdag 25 november is het Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, in 1960 door de Verenigde Naties ingesteld. De dag staat internationaal bekend als Orange Day waarop men de stad oranje kleurt of monumentale gebouwen oranje verlicht. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor alle manieren van geweld die wordt gepleegd tegen meisjes en vrouwen en om actie te ondernemen om dit geweld wereldwijd te beëindigen.

Uiteraard zet Zonta wereldwijd zich in voor deze campagne. Zo ook Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas en Ernest van der Kwast, Quintis Ristie, Leeroy Owusu (Excelsior Rotterdam), John Buijsman, Ton Dunk, de mannen van Monteiro Gym Rotterdam en Hans Oosters en Jack Wouterse.

Het lijkt wel of meer dan ooit dit zo nodig is, in deze tijden waarin nog steeds de vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen onder druk staat en we dagelijks lezen over geweld tegen vrouwen en meisjes.  Het gaat over de basisvrijheden van vrouwen die verankerd zijn in de wet van de mensenrechten maar nog vaak niet alleen privé, maar juist cultureel en structureel met voeten getreden worden. Eergerelateerd geweld, genitale verminking, seksuele intimidatie, huwelijkse dwang, huiselijk geweld…genoeg niet-mooie onderwerpen.

Ook in Nederland

Al gauw denken we dan aan andere landen, vooral ver weg, zoals India, Syrië, Argentinië, Brazilië, Sudan of misschien iets dichter bij huis in Keulen. En hoe zit het met de studenten en die lockerroomtalk van Donald Trump….zijn het allemaal kwajongensstreken of houden we hier een bepaald gedrag mee in stand? En hoe staat het er in Nederland voor? Overal ter wereld zijn vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld dan mannen, ook in Nederland. Uit onderzoek in 2014 bleek bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen ooit seksueel geïntimideerd te zijn en 1 op 10 verkracht.

Zeg NEE tegen geweld tegen vrouwen

Maar ja zonder elkaar, zonder mannen kunnen we niet 😉 We zullen het echt samen moeten doen. Gelukkig wel. Daarom sluit je aan op deze internationale dag. Doe mee en geef en vraag aandacht om geweld tegen vrouwen te stoppen.

Heel heel heel gewaardeerd! Door alle vrouwen! al maken we maar 1 iemand bewust….maar we gaan voor meer!

Lees meer via onderstaande weblinks

Definitie Geweld tegen vrouwen

Europees Onderzoek huiselijk geweld 2014

United Nations over Violence against women 

UNicef over geweld tegen kinderen en meisjes

Zonta says NO

Veilig Thuis, de organisatie die in 26 steden staat voor de landelijke aanpak tegen huiselijk geweld.

Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis

Alles over eergerelateerd geweld

Femmes for Freedom, tegen huwelijksdwang  

Renée Römkens in Trouw (2016), hoogleraar Universiteit van Amsterdam en directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

En… lees vooral het boek Oorlog tegen vrouwen van Sue Lloyd-Roberts