Neelie Kroes aanvoerder lijst

Zaterdag 4 juni 2016 is in de Kunsthal tijdens de lustrumbijeenkomst van Zonta Club Rotterdam de top 7 van de lijst van De 50 Vrouwen Van Rotterdam bekend gemaakt. Zonta bestaat 50 jaar en Rotterdam viert 75 jaar wederopbouw. 75 jaar waarin vrouwen hebben bijgedragen aan de opbouw van de stad en aan de ontwikkeling van de vrouw. Nadat Zonta Rotterdam secuur een lijst van 50 vrouwen had samengesteld is Rotterdamse vrouwen organisaties verzocht hun stem uit te brengen. Het leidde tot een divers mooi palet van zeven vrouwen. De lijst moet een aanzet zijn tot het creëren van aandacht voor de bijdrage van vrouwen aan de maatschappij.

Jantje Steenhuis, directrice van het Gemeentearchief, verzorgde deze middag een lezing over de Rotterdamse vrouwen van voor de Tweede Wereldoorlog die van groot belang waren voor de ontwikkeling van de zelfstandigheid van vrouwen. Als voorzitter van de straatnamencommissie werd haar een waaier aan straatnaamborden overhandigd met de zeven vrouwen die nu de lijst aanvoeren.

DE TOP ZEVEN

Kinderboekenschrijfster Thea Beckman – bekend van boeken als Mijn vader woont in Brazilië, Het geheim van Rotterdam en natuurlijk Kruistocht in spijkerbroek. Wie heeft ze niet gelezen of de film gezien.

Voedselbankier Clara Sies, oprichter van de Voedselbank Rotterdam, de eerste voedselbank in Nederland. Zij heeft de stad gevoed, niet alleen met eten, maar ook met haar liefde en passie.

Loes Luca – rasechte Rotterdamse, actrice en comédienne, of beter: artistiek multi-talent met ook nog eens een groot sociaal hart. Zij laat zich in haar werk als heerlijk Rotterdams zien. Ambassadeur pur sang.

Johanna Hudig – actief in de kinderbescherming in Rotterdam, inspecteur bij de kinderpolitie, hoogleraar Kinderbescherming en kinderrecht, en, in 1947, de eerste vrouwelijke rechter in Nederland. Een bijzonder inspirerende vrouw door haar combinatie van gedrevenheid en deskundigheid.

Francine Houben – nationaal én internationaal vermaard architect. Deze inwoner van Rotterdam heeft ook hier haar voetsporen nagelaten, zoals de Montevideotoren op de Kop van Zuid. Niet alleen creatief, technisch en leidt een groot bedrijf (Zakenvrouw van het Jaar 2008), maar is eveneens een groot ambassadeur van Rotterdam.

Kop van Zuid is het geesteskind van stedenbouwkundige Riek Bakker. Zij heeft als directeur van de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam een stevig stempel gedrukt op de ontwikkeling van de stad. Deze Vrouw van Rotterdam was ook op vele andere fronten actief, onder meer als hoogleraar in Eindhoven. In alle opzichten een kanjer!

Neelie Kroes, de meest prominente staatsvrouw van Nederland.

Geboren en getogen Rotterdamse met stevige wortels in de haven en de transportsector – in het bezit van het groot rijbewijs, want je moet wel weten waar je het over hebt. Haar doortastende Rotterdamse aanpak heeft Neelie Kroes ver gebracht in de politiek: van raadslid in Rotterdam en (onder meer) minister van Verkeer en Waterstaat tot Eurocommissaris in Brussel. En ook buiten de politiek heeft zij veel gedaan, onder meer als president van Nyenrode Universiteit voor bedrijfskunde. Waar zij ook werkte, haar motto is altijd gebleven: geen woorden maar daden!