Stop geweld tegen vrouwen – campagne 2020 in Rotterdam

Ahoy, Erasmusbrug, Euromast, Vlaggenparade, KPN, Mevlanamoskee en Franciscus Gasthuis & Vlietland zeggen ook NEE tegen geweld tegen vrouwen

Woensdag 25 november is het Orange Day, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Deze dag kleuren in Rotterdam de Euromast, de Erasmusbrug, de Hofpleinfontein, Ahoy en de Mevlanamoskee. Verder zal op de wand aan het KPN gebouw de boodschap Stop geweld tegen vrouwen groots verschijnen, dankzij de alliantie Rotterdam.Make it Happen.

Ook de Vlaggenparade staat in het teken van deze internationale campagne. Fier hangen 33 banieren in top om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en dat vrouwenrechten gelijk moeten worden gesteld aan mensenrechten. Woensdagmiddag 25 november organiseren Dona Daria, Veilig Thuis en gemeente Rotterdam een online programma over geweld tegen vrouwen in Rotterdam. 

Vlaggen en banieren
Om 17 uur zal de Stop-Geweld-Tegen-Vrouwen-hoofdvlag officieel worden gehesen door wethouder Wijbenga met op de achtergrond de oranje uitgelichte Erasmusbrug. Op meerdere plekken in Rotterdam, zoals bij de twee ziekenhuizen van Franciscus Gasthuis & Vlietland, zal deze vlag de hele dag in top hangen. De campagne rondom Orange Day in Rotterdam is een samenwerking tussen de Rotterdamse Zonta clubs, Rotterdamse Soroptimisten en UN Women Nederland. De aftrap van de landelijke campagne is dit jaar in Arnhem met ministers Kaag en Van Engelshoven.

Zonta Club Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas zetten zich samen in Rotterdam in voor het verbeteren van de positie van vrouwen, ook rondom Orange Day trekken ze actief samen op. De Rotterdamse Zontians zijn blij dat de Raad en het College van Rotterdam zich achter de boodschap scharen en zich actief inzetten om de positie van vrouwen te versterken en dat Rotterdam een veilige haven voor hen zal zijn. We roepen hen op om deze strijd actief en onverminderd voort te zetten. 

GEWELD TEGEN VROUWEN EN MEISJES IS EEN VAN DE MEEST GETOLEREERDE EN GEÏNSTITUTIONALISEERDE VORMEN VAN SCHENDING VAN DE MENSENRECHTEN

Bij geweld tegen vrouwen hebben we het over seksueel geweld, verborgen vrouwen, kindhuwelijken en gedwongen achterlating, genitale verminking en huwelijksdwang en ga zo maar door, Nog steeds heeft één op de drie vrouwen wereldwijd heeft in haar leven met geweld te maken. Doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 15 en 44 jaar is seksueel geweld. Uit recent onderzoek van het Verwey-Jonker instituut naar geweld achter de voordeur blijkt dat vrouwen meer en ernstiger geweld meemaken dan mannen en de controle over hun leven door hun partner vaak groter is.

#orangetheworld #16days #zontasaysNO #zegNEE #rotterdammakeithappen