Vrouwen van Rotterdam

Dit jaar viert Zonta Rotterdam haar 50-jarig bestaan, een lustrum dat we niet zomaar voorbij willen laten gaan. Ons lustrum valt samen met ‘Rotterdam viert de stad – 75 jaar wederopbouw’ en de Rotterdamse vrouw mag hierin niet ontbreken. Immers Rotterdamse vrouwen staan hun mannetje.

Zoals de burgemeester zegt “mensen maken de stad”. Echter lijkt het of alleen mannen Rotterdam hebben gemaakt, gebouwd en gesjouwd. Een historische correctie lijkt nodig. Zonta heeft afgelopen periode een overzicht gemaakt van 50 vrouwen uit Rotterdam die de afgelopen 75 jaar op haar eigen manier een bijdrage aan Rotterdam heeft geleverd. Uiteraard zijn er veel meer vrouwen dan deze 50, maar we zien dit als een eerste aanzet om aandacht te creëren voor de bijdrage van de vrouw aan de opbouw van Rotterdam.

De lijst van De 50 Vrouwen Van Rotterdam

Vele vrouwen hebben op hun Rotterdams hun mouwen opgestroopt en hard gewerkt. Zij deden en doen dat gewoon elke dag, met hart en ziel én met resultaat. Sommigen hebben gewerkt aan de opbouw van de stad, of dat nu met echt cement is of met maatschappelijk cement. Anderen waren geweldige ambassadeurs van Rotterdam: vrouwen die soms tot ver over onze stadsgrenzen heen hebben laten zien hoe Rotterdamse vrouwen van aanpakken weten en excelleren, op vele fronten.

Het was dus niet moeilijk om een lijst van 50 Vrouwen Van Rotterdam vol te krijgen, maar wel om keuzes te maken. Want hoe kun je een goede afweging maken tussen een advocaat en een actrice, een actievoerder en een architect, een sportvrouw en een ondernemer, een zangeres en een wethouder, een arts en een maatschappelijk verbinder, een minister en een modeontwerpster, een hoogleraar en een schrijfster en een speeltuinbewaker en een psychotherapeut?

En dan nog de keuze tussen vrouwen van nu, die we allemaal wel kennen, en vrouwen die hun sporen al decennia eerder hebben verdiend. Het resultaat is een zeer gemengde lijst van 50 vrouwen, met vertegenwoordigers uit de sectoren politiek, cultuur, sport, wetenschap, bedrijfsleven, stedelijke ontwikkeling en maatschappelijke ontwikkeling. 50 vrouwen ook van zeer verschillende afkomst – maar wel allemaal verbonden met Rotterdam. Een lijst die 50 sterke vrouwen laat zien die als voorbeeld en inspiratiebron kunnen dienen voor ons allemaal.

De Dag van…

Vanaf donderdag 14 april, 50 dagen tot 4 juni, presenteerde Zonta dagelijks via Facebook een Rotterdamse vrouw uit deze lijst van 50 Vrouwen van Rotterdam, krachtige woorden en eigenzinnige daden.

Tijdens ons lustrumprogramma op zaterdag 4 juni 2016 is bekend gemaakt welke zeven Rotterdamse vrouwen, die met de meest krachtige woorden en meest eigenzinnige daden hebben bijgedragen aan de opbouw van de stad en de positie van de vrouw.  Jantje Steenhuis (stadsarchivaris Gemeentearchief Rotterdam) gaat hierop dieper in en bij deze gelegenheid wordt ook de Bep Slechte Prijs uitgereikt.

De locatie voor dit programma is de Kunsthal met de tentoonstelling Fatale kunst van de Nederlandse beeldhouwster, kunstverzamelaar en mecenas Sara de Swart (1861-1951). Haar interesse bestreek alle mogelijke kunstdisciplines, van schilderkunst en beeldhouwkunst tot literatuur, poëzie en muziek. De Swart was een vrijgevochten vrouw en haar openlijke lesbische geaardheid speelt een rol in de zoektocht naar de bevrijding van de vrouwen in Nederland.