Schrijfster Jantine Jongebloed ontvangt Bep Slechte Prijs

Donderdag 25 november werd de Bep Slechte prijs aan Jantine Jongebloed uitgereikt. Zij krijgt deze prijs voor haar inzet om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Zij deed dit met haar artikel en gelijknamige boek ‘Wie zette mijn naaktfoto’s online’. Zonta Club Rotterdam kent sinds 2010 iedere drie jaar uit het legaat van de Stichting Elisabeth Slechte-Van den Oord de Bep Slechte Prijs toe aan een persoon die een nieuw project opzet waarmee de positie van vrouwen wordt verbeterd. Eerdere winnaars waren onder anderen Natasja Morales, Floor Brouwer en Annemieke de Jong. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. 

Jantine Jongebloed “Ik ben enorm vereerd dat ik hier vandaag sta. En dankbaar dat Zonta de waarde van die boodschap zag. Ik denk dat ik kan zeggen dat Zonta, Bep Slechte en ikzelf allemaal staan voor gelijkwaardigheid, vrijheid en strijdvaardigheid.

Deze geldprijs valt in vruchtbare aarde: het zorgt ervoor dat ik de komende maanden gefocust kan werken aan een volgend feministisch en universeel verhaal, namelijk aan en boek over twijfelen aan moederschap, en over de vraag wat moederschap, of niet-moederschap, je brengt, in een tijd waarin vrouwen – gelukkig – steeds meer zelf mogen kiezen wat voor leven bij hen past.

Bep heeft me geïnspireerd! Want mocht ik nou géén kinderen krijgen om een erfenis aan na te laten, dan ga ik na mijn dood ook geldprijzen uitreiken aan mensen die hun best doen wat van de wereld te maken: mensen die ons gedachtegoed delen, die zich inzetten voor gelijke rechten van vrouwen en meiden. Zo is deze prijs een soort Pay It Forward geworden.

Dank jullie wel voor de grote eer en de bijzondere waardering. En tot slot: de kans is groot dat ik begin volgend jaar in Rotterdam ga wonen. Dan sluit ik me heel graag bij jullie aan!” 

Lees hier het volledige dankwoord

Olga Wagenaar (ZCR presidente) Jantine Jongebloed (winnares 2021) Natasja Morales (winnares 2019)

De Bep Slechte Prijs
Zonta Club Rotterdam is verantwoordelijk voor de Stichting Elisabeth Slechte-Van den Oord. Deze Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Bep Slechte, een van de oprichtsters van Zonta Club Rotterdam. Iedere drie jaar wordt uit dit legaat de Bep Slechte Prijs toegekend aan een persoon die een nieuw project opzet waarmee de positie van vrouwen wordt verbeterd. Stichting Elisabeth Slechte-Van den Oord is een ANBI stichting en giften aan de stichting zijn aftrekbaar.

Eerdere winnaars

25 november – Orange Day
De prijs werd dit jaar uitgereikt tijdens het programma georganiseerd in het kader van Orange Day, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Op deze dag kleuren wereldwijd iconische gebouwen oranje om aandacht voor dit groot maatschappelijke probleem te vragen. Zo ook in Rotterdam.