Bureaus spelen bedenkelijke rol in zoektocht naar topvrouwen

“Gebrek aan lef houdt benoeming vrouwen op topposities tegen”.

 Recruiters en headhunters denken nog vaak dat bestuurders en toezichthouders liever een man uit het old boys network willen. Hierdoor laten ondernemingen kansen liggen. Dat heeft tot gevolg dat gekwalificeerde vrouwen niet in beeld komen of nogal gemakkelijk gepasseerd worden. Deze waarschuwing deelde Marry de Gaay Fortman, voorzitter van Topvrouwen NL zaterdag uit tijdens een bijeenkomst van Zonta Nederland in Rotterdam.

De bijeenkomst in het Maaspodium stond in het teken van de viering dat 100 jaar geleden de Rotterdamse Suze Groeneweg als eerste vrouw toetrad tot de Tweede Kamer. Ruim honderdvijftig leidinggevende vrouwen werden bij de opening door middel van een videoboodschap vanuit New York toegesproken door minister Sigrid Kaag.

Marry de Gaay Fortman, in het dagelijks leven advocaat, verwees ter onderbouwing van haar stelling naar het bestand waarover Topvrouwen.nl beschikt. Meer dan liefst 1.600 boardroom geschikte vrouwen telt deze database. Zelf vervult De Gaay Fortman commissariaten bij onder meer KLM en de Nederlandse Bank. Als commissaris heeft ze inmiddels veel ervaring met benoemingen: “Als bestuurders zeggen dat er geen geschikte vrouwen zijn, dan wil ik wel met ze armpje drukken en dan win ik. Geschikte vrouwen zijn er echt. Voor elke baan en voor elke positie. Als je maar wilt en geen genoegen neemt met voorgesorteerde mannelijke kandidaten”. 

foto: Renée Römkens (l) en Marry de Gaay Fortman (r) tijdens bijeenkomst Zonta Nederland © Lotte Boon & Lauren Verburgh Zonta Nederland, 2018

Lef of toch een quotum?

Echter: het schort aan lef, zo is de teneur tijdens de gesprekken op het podium en in de zaal. Lef bij de bestuurders en toezichthouders zelf en bij de selectiebureaus. Vrouwen hebben niet altijd lijnrechte carrières naar de top. Ze maken uitstapjes, zijn breder georiënteerd en daardoor ook vaak breder inzetbaar. Maar dat wordt dat niet altijd zo gezien, zo blijkt uit de vraaggesprekken.

Blijkbaar is er meer nodig dan een database en het uitspreken dat we meer vrouwen aan de top van politiek, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven willen, is de algehele conclusie.

Zowel Marry de Gaay Fortman, gedeputeerde Jeannette Baljeu als VN jongeren-vertegenwoordiger Jahkini Bisselink pleiten voor een stevige maatschappelijke beweging richting Tweede Kamer. Die beweging moet in de huidige kabinetsperiode bewerkstelligen dat de bakens echt verzet worden én druk wordt gezet op resultaat. Minister Kaag: “Het is belangrijk dat organisaties als Zonta vrouwen stimuleren om deel te nemen aan de politiek en dat vrouwen hoge maatschappelijke functies innemen”.

Het bewijs dat diversiteit loont en werkt, is er al jaren. We moeten nu alles aanpakken om de kwaliteiten van vrouwen toe te voegen om die ook te kunnen benutten voor de toekomst. “Desnoods een quotum” aldus De Gaay Fortman. “Dat werkt niet alleen in omringende Europese landen, maar ook in bijvoorbeeld Vietnam. Als het niet kan zoals we zouden willen in onze polder, dan moet het maar zo zodat het werkt. Het is het resultaat dat telt”.