Overweldigende stille tocht tegen geweld tegen vrouwen

Zaterdag 29 december 2018 liepen Rotterdamse Zontians mee met de stille tocht tegen geweld tegen vrouwen, een initiatief van SPIOR en Donna Daria. Honderden vrouwen, mannen, meisjes en jongens liepen mee om blijvend aandacht te vragen voor dit groot maatschappelijke probleem. Een probleem dat vaak onzichtbaar is of dat we soms liever niet zien, maar dat wel bestaat in alle lelijke gedaanten die het heeft.

De tocht begon op het Colourmind plein, liep langs het Rotterdam Design College waar recent de 16-jarige Hümeyra Öz werd vermoord, en eindigde rond 20:30 uur voor het Stadhuis, alwaar verschillende sprekers het woord namen en een petitie werd aangeboden aan onze burgervader.

Uiteraard nu uitgebreid omringd door pers, zowel landelijk als lokaal. Ze waren er allemaal. Zonta roept de pers op om met regelmaat dit onderwerp aan te blijven kaarten en niet alleen tijdens dergelijke momenten, opdat de aandacht niet verslapt en we nu eens en voor altijd dit probleem uitroeien bij de wortel.

 

ENKELE QUOTES

Nadia Arsieni – raadslid D’66: “Het overkomt ons allemaal en te vaak… we gaan zorgen voor een trendbreuk: opkomen voor kwetsbaarheid! Het is tijd voor een nieuwe norm van wederzijds respect voor elkaar”

Tanya Hoogwerf – raadslid Leefbaar Rotterdam vertelt een heel persoonlijk verhaal dat haar directe betrokkenheid duidelijk contouren geeft en ook het gevecht van slachtoffers tegen instanties zichtbaar maakt. Het is haar “motivatie om hier wat aan te doen. Het vangnet te dichten, omdat we niet meer willen dat er vrouwen en kinderen doorheen vallen.”

Judith Bokhove – wethouder GroenLinks: “Dit stille protest geeft stem aan degenen die t nodig hebben…Iedere dag aandacht blijven vragen…Liefde kan je niet afdwingen. Liefde en respect moet je verdienen. Het is goed dat wij dat onze zonen en dochters leren.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Dit is een uiting geboren uit een oceaan van verdriet en roept: stop en niet verder! …
Uit midden een groep van mensen ontstaat die samen met de wethouder en delegatie uit de raad gaan zitten en kijken wat we kunnen bedenken. Ik ben de beschermheer van dat proces.”
Abouteleb zegt ook luid en duidelijk dat hij hierover zal rapporteren. Een statement om het College van BenW en de Gemeenteraad aan te houden lijkt ons.

 

AANLEIDING

In enkele weken werd Rotterdam opgeschrikt door moorden op drie jonge Rotterdamse vrouwen: een 29-jarige vrouw in Zuidwijk, een studente in Kralingen en vorige week de moord op de 16- jarige Hümeyra Öz. Voor Dona Daria, SPIOR, Emancipator en RADAR/IDEM is de maat nu meer dan vol. Met een stille tocht op zaterdag 29 december vragen zij aandacht voor geweld tegen vrouwen.

Volgens onderzoek heeft 45% van de vrouwen en meiden boven de 15 jaar in Nederland te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. In ruim 90% van de gevallen is de dader een man. In 25% van de gevallen is de dader hun partner of ex-partner. Dat wil niet zeggen dat mannen geen slachtoffer kunnen worden van geweld, of dat alle mannen dader zijn, maar wel dat dit geweld nauw samenhangt met dominante en rigide verhoudingen tussen mannen en vrouwen, die dwars door alle lagen van de bevolking voorkomen. Een probleem dat door onder andere de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie gezien wordt als een van de grootste problemen van deze tijd en van epidemische proporties.