Rotterdam kleurt weer oranje

Net als afgelopen jaren kleuren ook dit jaar op donderdag 25 november iconische gebouwen en locaties in Rotterdam oranje in het kader van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, die in 1960 is ingesteld door de Verenigde Naties. Over de hele wereld kleuren deze dag, die ook wel bekend staat als Orange Day, gebouwen oranje. Orange Day betekent het begin van een wereldwijde tweeweekse campagne Orange the World om het geweld tegen vrouwen te stoppen en ook in Nederland doen ruim 220 gemeenten mee aan deze campagne.  

In Rotterdam kleuren ook dit jaar de Erasmusbrug, Hofpleinfontein, Ahoy, Pathé op het Schouwburgplein, Zalmhoventoren en het KPN- gebouw weer oranje. Dus geen WK, geen koninklijke reden, maar aandacht voor alle manieren van geweld dat wordt gepleegd tegen vrouwen, zoals eergerelateerd geweld, genitale verminking, seksuele intimidatie, huwelijksdwang en huiselijk geweld. Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest getolereerde en geïnstitutionaliseerde vormen van schending van de mensenrechten.

25 november hijst Shantie Jagmohansingh (beleidsadviseur Stop Geweld Tegen Vrouwen van de Gemeente Rotterdam) de Orange the World vlag op Schouwburgplein. In samenwerking met de de twee Rotterdamse Soroptimisten clubs en de twee Rotterdamse Zonta Clubs is met ondersteuning van de Gemeente Rotterdam en verschillende partners een activiteitenprogramma opgezet, zoals rondetafelgesprekken met scholieren, een theatershow met Carrie en Waikuma en buurtgesprekken.

Zie hieronder voor het uitgebreide activiteitenprogramma

Activiteiten 25 November 2021

  • Rondetafelgesprekken met Rotterdamse scholieren

In de weken hiervoor is er in de maatschappijleerlessen aandacht gegeven aan de problematiek van geweld tegen vrouwen. Op de dag zelf zullen er rondetafelgesprekken met de leerlingen plaatsvinden om te luisteren naar hun ideeën over dit thema. Onder professionele begeleiding krijgen de afgevaardigde leerlingen vragen voorgelegd als ‘wat kan een meisje doen om minder kwetsbaar te zijn? Het verslag van deze dag, met de verzamelde uitkomsten als belangrijkste onderdeel, zal na de discussierondes gepresenteerd worden tijdens het Platform Stop Geweld Tegen Vrouwen dat na de moord op Hümeyra in de fietsenstalling van haar school door de gemeente is gestart.

  • Uitreiking Bep Slechte prijs aan Jantine Jongebloed

Op 25 november wordt ook de Bep Slechte prijs aan Jantine Jongebloed uitgereikt. Zij krijgt deze prijs voor haar inzet om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Zij deed dit met haar artikel ‘Wie zette mijn naaktfoto’s online’ en haar gelijknamige reeds verschenen boek. Zonta Club Rotterdam is verantwoordelijk voor de Stichting Elisabeth Slechte-Van den Oord. Iedere drie jaar wordt uit dit legaat de Bep Slechte Prijs toegekend aan een persoon die een nieuw project opzet waarmee de positie van vrouwen wordt verbeterd. 

  • 18:00 uur openbaar: Openingsceremonie op het Schouwburgplein; start campagne Orange the World: 

Er worden toespraken gehouden o.a. door Soroptimist International en Gemeente Rotterdam. Daarna wordt de officiële Orange the World-vlag gehesen. Op de zijwand van Pathé wordt de oranje hand met de tekst ‘Stop geweld tegen vrouwen’ geprojecteerd.  

  • 18.15 uur Veel verschillende gebouwen kleuren oranje

Na de toespraak van de vertegenwoordiger van de gemeente, zullen door heel Rotterdam en ook in Capelle aan den IJssel gebouwen oranje kleuren. 

Verdere activiteiten Orange the World in Rotterdam

  • 26 november, 18.00 – 19.00 uur: Talkshow De Verdieping op Radio Rijnmond. Binnen het thema van Orange the World, dit jaar preventie, praten onder leiding van Ruud de Boer drie deelnemers met elkaar over oorzaken en gevolgen van geweld tegen meisjes en vrouwen. Onder de deelnemers is een kinderpsychologe, die vanuit haar praktijk te maken heeft met geweld achter de voordeur, een vertegenwoordiger van Emancipator en een slachtoffer van huiselijk geweld. De deelnemers spreken in een open gesprek vanuit hun kennis en ervaringen over het wat-waarom-waardoor van (huiselijk) geweld tegen vrouwen. 
  • 26 november: Uitzending van Chicks on Screen via OPEN Rotterdam.
  • 28 november: Vanaf 11.00 trekken de clubs door de stad om standbeelden oranje sjaals om te hangen, het logo van Orange the World op straat te spuiten en het gesprek aan te gaan met passanten over Stop Geweld Tegen Vrouwen.
  • 1 december: Buurtbewoners gaan met elkaar in gesprek over de ervaringen met (huiselijk) geweld (van 11:00-13:00) in ’t Klooster – Afrikaanderplein. 
  • 3 december: Optreden van Carrie en Waikuma (van 16:30-17:30, inloop 16:15) in de theaterzaal van ’t Klooster -Afrikaanderplein. Carrie en Waikuma laten op geheel eigen wijze hun licht schijnen op geweld tegen meisjes en vrouwen.
  • 8 december: : Wat doe je tegen geweld achter jouw voordeur? Buurtbewoners kunnen een korte boks-training volgen in het kader van weerbaarheid. Van 11:00-13:00 bij Boxing 82, de boksschool in ’t Klooster – Afrikaanderplein.
  • 10 december: Afsluiting campagne in combinatie met de dag voor de rechten van de mens. Nadere invulling volgt nog