Dankbaarheid centraal in kerstwens

“Kerst is een periode om terug te kijken op het jaar maar bovenal om even stil te staan, bij onszelf en onze familie en vrienden, en vanavond bovenal bij jullie Rotterdamse Zontians. We missen daarbij helaas een aantal lieve leden zoals Martine en Giok, Mischa en Marcelle voor wie het te ver weg of lastig is om te komen en ook een aantal anderen die een dubbel feest vanavond hebben of nog hard moeten werken. Aan hen wensen wij ook een fijne avond. 

Toen ik nadacht over welke woorden vanavond aan jullie te vertellen, kwam ik telkens op één woord – tot één gedachte. En dat is dankbaarheid. 

Lieve dames, Ik ben dankbaar voor al die mensen die jarenlang trouw koffie met taart hebben gekocht bij hun bezoek aan het Arboretum en dat wij dit jaar samen onze samenwerking met het Arboretum zo in harmonie hebben afgesloten. 

Ik ben dankbaar voor alle mensen die tassen aan ons hebben gegeven, hebben ingezameld en natuurlijk ook tassen bij ons hebben gekocht. 

Dankbaar dat Bep en Leendert Slechte ons een legaat toevertrouwden en dat we daar dit jaar Natasja Morales ontzettend blij mee hebben kunnen maken en haar missie om kwetsbare jonge vrouwen te coachen en perspectief te geven als club kunnen steunen. 

Ik ben dankbaar dat er jonge vrouwen zijn als Greta Thunberg die niet bang zijn hun stem te laten horen en een inspiratie zijn voor velen. Dat het wel degelijk mogelijk is om gehoord te worden, zelfs tot aan de VN aan toe. 

Dankbaar ook voor alle topvrouwen die hardop zeggen: “ Ja, een vrouwenquotum is daadwerkelijk nodig want anders duurt het nog 100 jaar voordat er balans is in gelijkheid aan de top”. Ik ben dankbaar voor alle mannen die dit steunen en de Tweede Kamer die hier eindelijk voor heeft gestemd. 

Lieve dames, dank voor jullie tijd, ideeën en inzet dit jaar. En al is het vreselijk verdrietig – ben ik ook dankbaar dat wanneer het moet er altijd een aantal van ons paraat staan om bijvoorbeeld mee te lopen in de Stille Tocht voor Humeyra of gesprekken met de Gemeente en stad aan te gaan dat Geweld tegen Vrouwen echt niet oké is. 

Ik ben dankbaar om lid te kunnen zijn van Zonta, om samen een club te zijn. Ik hoop dat over 100 jaar Zonta niet meer nodig is, maar er nog wel clubs met vriendschappen als de onze bestaan. Ik wens jullie allen een mooie kerstperiode toe en zie jullie graag gezond en wel weer in 2020. ”

Kerstwens Olga Wagenaar, presidente Zonta Club Rotterdam, tijdens kerstdiner 16 december 2019.


De jaarlijkse kerstdonatie gaat dit jaar naar een Rotterdamse opvanglocatie van Leger des Heils.