Landelijke campagne steeds groter

In 1960 riepen de Verenigde Naties 25 november uit tot ‘Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen’. Zonta als partner van de VN ondersteunt deze jaarlijkse internationale campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen en actie te ondernemen om dit geweld wereldwijd te beëindigen. De campagne start op 25 november, Orange Day, en eindigt op 10 december, de dag van de Rechten van de Mens. 

In Nederland kreeg de campagne pas echt in 2016 voet aan de grond in Nederland. In Rotterdam door de video Rotterdamse mannen zeggen NEE, uitgebracht door Zonta Rotterdam en in 2017 door het voor het eerst oranje uitlichten van de Erasmusbrug in bijzijn van burgemeester Aboutaleb en minister Kaag. Sinds dat jaar heeft de campagne een landelijke vlucht genomen in een samenwerking tussen Zonta, Soroptimisten en UN Women. Intussen is er jaarlijks een landelijk moment voor de aftrap van de campagne.

AFTRAP LANDELIJKE CAMPAGNE DIT JAAR VANUIT ARNHEM
De landelijke campagne wordt op 25 november afgetrapt met een live webinar vanuit Arnhem. Te zien zal zijn hoe het stadhuis van Arnhem oranje kleurt. Met bijdragen van de burgemeester van Arnhem en de ministers Kaag en Van Engelshoven. Onder leiding van UN Women Voorzitter Marit Maij vindt er een gesprek plaats over de achtergronden van de Orange the World campagne, de rol van mannen, geweld tegen vrouwen in de openbare ruimte en het belang van melden. Live te volgen via: https://vimeo.com/481632009 en start om 18.30.

TONY’S CHOCOLONY BREAK THE SILENCE
Tony’s stelt exclusieve, limited edition repen beschikbaar in de populaire zeezout karamel smaak, met een speciale Orange the World campagnewikkel en doneert voor elke bestelde reep aan het UN Trust Fund to end Violence against Women. https://www.orangetheworld.nl/2020/10/19/breaking-the-silence-around-the-violence/

PETITIE
Helaas is het in Nederland nog altijd niet mogelijk voor iedere vrouw om iedere vorm van geweld op een laagdrempelige manier te melden, en dan de hulp te krijgen die ze nodig heeft. 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Naar schatting meldt slechts 40% dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10% gaat naar de politie. Daarom is er een petitie gestart die oproept tot een hulplijn en infopunt en passende hulp en opvang en betere preventie. Tot einde dit jaar kan getekend worden. https://www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/