Nica Bol voorgedragen voor YWPA Award

Zonta Club Rotterdam heeft de 16-jarige Nica Bol, leerlinge van het Erasmiaans gymnasium te Rotterdam, voorgedragen voor de Young Women in Public Affairs Award van de internationale serviceorganisatie Zonta International. De YWPA Award heeft tot doel meer vrouwelijke vertegenwoordiging in het publiek domein en in de politiek te realiseren. Zonta Club Rotterdam stelt hiermee Nica in staat om haar eerste schreden te zetten in de internationale samenleving, waarin goed- tot hoogopgeleide Zontavrouwen zich sterk en krachtig opstellen bij het verbeteren en verdedigen van de rol en positie van andere vrouwen in zowel het thuisland alsook in het buitenland. Nica Bol is de eerste Nederlandse die is voorgedragen voor deze Award. Begin juli2016 reisde Nica af naar de Zonta International Conference in Nice.

 

Van Polderdichter tot winnares Chinese Bridge Competion 

Nica Bol viel op tijdens een inspraakmoment gedurende een raadsvergadering in Krimpen aan den IJssel. Zij brak overtuigend een lans voor een flexibele inrichting van een te verbouwen Cultureel Ontmoetingscentrum, waardoor jongeren meer mogelijkheden zouden kunnen krijgen om zich op verschillende wijzen te kunnen uiten. Haar geïmproviseerde inbreng maakte grote indruk.

Nader onderzoek leverde op dat Nica op 12-jarige leeftijd al de titel had verworven van “Polderdichter”. Op verschillende begraafplaatsen in NL staan haar teksten op herdenkingstekens. Zij zingt in een band, speelt toneel bij Jongerentheater Quint, en in het verleden bij Jeugdtheater Hofplein. Ook regisseert en schrijft zij scripts voor Kweekvijver van het Erasmiaans Gymnasium. In haar scripts snijdt zij actuele, voor jongeren bestemde onderwerpen en boodschappen aan.

Daarnaast is Nica benaderd om samen met andere slimme leerlingen in Zuid-Holland deel te nemen aan Animated Youngsters, een game collectief dat ook meegeholpen heeft met het ontwikkelen van een nieuw en uitdagend lespakket voor het voortgezet onderwijs. Veel nieuwe games zijn tegenwoordig specifiek bestemd als simulaties om te helpen bij ontwikkelingen in de chirurgische wereld, in de lucht- en ruimtevaart en voor tests in de psychologie.

Nica studeert ook Chinees. Onlangs heeft zij een 2e prijs gewonnen in de Chinese taal en cultuur wedstrijd, de zgn. Chinese Bridge Competion. Deze vind plaats onder auspiciën van het Confucius instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. In samenwerking met de Ministeries van Onderwijs en Buitenlandse Zaken, worden jaarlijks zes jonge prijswinnaars uit Nederland -na een zware test door te speechen en te zingen in het Chinees- in de gelegenheid gesteld om twee weken in Beijing mee te dingen naar de Chinese-bridge Award op wereld niveau. Hierbij maakt ze kans op een studiebeurs voor een hoogstaande universiteit in China. In oktober 2016 zal Nica naar deze competitie in China afreizen.