Zonta Nederland financiert ‘spiekpen’

Een speciale ‘spiekpen’ met daarin een briefje met tips en telefoonnummers van hulpverleners is het nieuwste wapen in de strijd tegen gedwongen huwelijken en achterlating van jongeren in landen van oorspronkelijke herkomst.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft op 9 juli 2014 op het ROC Mondriaan in Den Haag de eerste spiekpen in ontvangst genomen. Dat gebeurde aan de vooravond van het vakantieseizoen waarin doorgaans de meeste gedwongen huwelijken in het buitenland worden gesloten.

Duizenden van deze speciale pennen zijn uitgedeeld aan scholieren boven de 14 jaar. Doel is de jongeren bekend te maken met de problematiek en die met de ouders bespreekbaar te maken.

De spiekpen is een initiatief van Femmes for Freedom (FFF), ontwikkeld samen met de GGD Haaglanden en is gefinancierd door de vrouwenorganisatie Zonta Nederland. ‘De pen is discreet en makkelijk mee te nemen of weg te geven’, aldus Femmes for Freedom, een stichting die strijdt tegen gedwongen huwelijken.

Toegangscontrole luchthavens
Een van de tips die wordt gegeven is om bij vermoedens van gedwongen uithuwelijking deze voor vertrek uit Nederland kenbaar te maken bij de politie, Bureau Jeugdzorg of het Steunpunt Huiselijk Geweld. Zelfs op Schiphol kan dat nog, aldus een van de tips. Wie een lepel in zijn kleding verbergt, wordt er bij de toegangscontrole op de luchthavens tussenuit gepikt en kan vervolgens de hulp inroepen van de beveiligingsinstanties.

Naar schatting worden honderden jongeren jaarlijks het slachtoffer van achterlating en door ouders gearrangeerde huwelijken in landen als Marokko, Turkije, Somalië en Afghanistan. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) kondigde in april 2014 een onderzoek aan naar de omvang van huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap en achterlating. Dat wordt uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut.

Spiekpen

Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom, samen met twee meisjes en de spiekpennen © Shirin Musa.

Bron: www.ad.nl